lördag 20 juli 2013

Och så avslutar vi med några dagar i en av världens varmaste storstäder – Bangkok

Egentligen var ingen i familjen sugen på att lämna ö-livet i Siambukten. Vi har njutit stort och, till skillnad från andra resor, inte alls ledsnat på att dagarna sett likadana ut. Det har snarare varit energigivande. Som vanligt har vi skrattat mycket, pratat om tokigheter, roligheter, ledsamheter och annat som hör livet till. Oavsett våra önskemål om att stanna på öarna så hägrade Bangkok. Planerna för storstaden var att shoppa skräp på MBK och något av de andra centren i närheten, att (äntligen) besöka ett av stadens välkända tempel och ta en tur på omtalade Chao phraya.

Vie Hotel som vi bodde på var helt super. Vid ankomst uppgraderade de oss till ett finfint rum på 19e våningen. Då vi stannade hela fyra nätter var det såklart skönt med stora ytor. De erbjöd gratis tuk tuk-service till den närliggande shoppingen, smakfull frukost (nåväl, lite kostsam då, men vi fick ordentlig rabatt) och skönt poolbad de dagar solen strålade. Till vår lycka hade också hotellet en helt underbar sushibar – Yellow Tail Sushi Bar (YTSB). Såklart åt vi middag där vid ett tillfälle. Läs en recension här!

På MKB handlade tjejerna en massa mobiltillhörigheter, vi lagade min trasiga mobil för en spottstyver (så nu tillfaller den mobilen Ellen eftersom att jag varit tvungen att handla en ny redan) och Björn hittade jeans. I övrigt ville Ellen gå till H&M som ligger i Siam Paragon, då passade vi också på att ta en tur till Zara. Jomenvisst, sånt kan man också göra i Bangkok.

En varm och fin dag besökte vi Wat Pho, stadens största och äldsta tempel med en enorm Buddha, guldig och liggande – 46 meter lång och 15 meter hög. Härligt att uppleva. Det går inte att undkomma att bli lite andlig vid sådana tillfällen. Men, det tycktes som att jag var den enda i familjen som kände så. I alla fall var intresset hos barnen småsvalt, dock gav de glatt pengagåvor i buddhistmunkarnas skålar. Efter tempelbesöket passade en tur på floden fint. Vi befann oss nämligen nära Chao phraya. Allt vi behövde göra var att ta oss igenom ”trafikhelvetet”, gå genom skitiga och illaluktande områden fyllda med stora och små katter, hundar och passera vänliga och väldigt tillmötesgående människor alltid redo med en hjälpande hand. Kajen vid floden var fylld av ett myller av människor, både ryggsäcksbärande ungdomar, turistande familjer och locals som erbjöd sina tjänster. På tre röda sekunder fann vi oss sittande i en longtailbåt med en annan utländsk familj. Vad vi egentligen betalat för hade vi nog ingen aning om. Men, vi satt i alla fall ute på den mytomspunna floden och hamnade snart bland de trånga kanalerna (klongs) som visar Bangkok från ett annat perspektiv…..men ändå inte. Floden och kanalerna ÄR illaluktande och fulla med skräp men ändå fascinerande. Vid sidorna ser man oändligt många spirande fruktträd sida vid sida med bostäder som visar på stor fattigdom, vackra tempel med orangeklädda munkar (jag får liksom aldrig nog av att skåda dem) och ett intressant djurliv. Vi hann inte längre än att åka någon minut innan longtail-föraren ropade ”crocodile, look crocodile”. Och, vid en första titt trodde vi också att det verkligen var en krokodil. Men vi såg senare att det var en annan slags reptil, någon sorts varan. Vi såg väl en fem, sex stycken under färden. Hilma tyckte det var spännande men Ellen tyckte det var läskigt . Hon kunde inte liksom släppa det där med krokodil…… Väl hemma på hotellrummet slog vi upp vad det exakt var som vi sett och det visade sig vara Bandvaran (Water Monitor)

Allt som allt har vi upplevt en fantastisk resa. Koh Samui, Koh Phangan och Bangkok har bjudit oss på sköna dagar med en temp runt 32-34 gr och nästan inget regn, helt otrolig. Och, som vanligt har vi bjudit varandra på det allra bästa resesällskapet!

Hej då till Koh Samui och Koh Phangan!

Omelett och nudelkockarna vid frukost på VIE Hotel

Hilma poserar i poolen vid VIE Hotel (sett från skytrain)

Hotellets egen tuk-tuk som stod till gästernas förfogande

Intensiv trafik blir extra spännande i en tuk-tuk

MBK öppet från 10-22 så det fanns gott om tid för shopping!

Resultat av shopping dag 1

Graffitti - Bangkok style

Chef Yoji Kitayama in action på YTSB

Först fick vi välja vilka pinnar vi ville äta med...

Fina pinnar på YTSB

Rullar med Yellowtail

Liggande Buddha i Wat Pho 

Munkarnas skålar i Wat Pho

Longtail på Chao Phraya

Bostäder längs en klong (kanal)

Crocodile! - nja, bandvaran är nog mer rätt

Munk vid ett tempel längs efter kanalen

Två fina pojkar som växer upp under helt andra förhållanden...

... än våra två godingar Ellen och Hilma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar